טיפול בקופה מרכזית לפיצויים

חוזר מס הכנסה 6/2016


להלן סיכום של חוזר מס הכנסה 6.2016 בנוגע לקופה מרכזית לפיצויים: 

 קופה מרכזית לפיצויים הינה קופה שהמעבידים היו מפקידים אליה כספי פיצויים באופן כללי ולא אל קופה אישית על שם העובדים. 

בשנת 2008 נקבעו שינויי חקיקה שמשמעותם הינם כדלקמן: 

  • היום הקובע (יום שינוי החקיקה) הינו 31.12.2007. 
  • נקבע כי ניתן להפקיד לעובדים של מעבידים, להם היו קופות מרכזיות לפיצויים לפני 31.12.2007, ורק עבור עובדים שהופקדו להם כספים בקופות מרכזיות לפיצויים עד ליום 31.12.2007, כל עוד ההפקדות בוצעו עד לתאריך 31.12.2011.  
  • החל מתאריך 1.1.2012 לא ניתן להפקיד יותר לקופה מרכזית לפיצויים ולכל עובד חייבת להיות קופה אישית לפיצויים על שמו. 

מטרת החוזר הינה להסדיר ולקבוע כללים להעברת כספים ושימוש בכספים הצבורים בקופות המרכזיות. 

 שמירת זכויות העובדים 

 ראשית, יש לחשב את הסכומים הבאים: 

  1. אם קיימת תביעה משפטית בנוגע לעובדים שצוינו בפתיח, יש לקבל תצהיר מהיועץ המשפטי של המעסיק. סכום זה ייקרא סכום שבמחלוקת. 
  2. יש לבחון את חבות הפיצויים עבור העובדים שנזכרו בפתיח (חבות לעובדי 2007) ולהוריד את הסכומים שנצברו בקופות האישיות. אם נותרה חבות מעבר למה שנצבר בקופות האישיות, יש לייעד סכום בקופה המרכזית לפיצויים למטרה זו. סכום זה ייקרא סכום לעובדי 2007חשוב לציין כי אם ישנן תביעות כמוזכר בסעיף הראשון, אין לכלול אותן בסעיף זה. בסעיף זה - ניתן לחשב גם את סכום הפיצויים שמגיע לבעלי שליטה, בכפוף לתקרה שקבועה בסעיף 32(א) לפקודת מס הכנסה(בשנת 2017 – 12,200 ₪ לכל שנת עבודה). 

 שימושים בסכומים עודפים 

 אם נותר עודף בקופות המרכזיות, מעבר לסכומים שצוינו בפסקה הקודמת, ייקרא סכום זה העודף בקופה המרכזית. 

להלן הוראות השימוש בכספים: 

  1. אם הסכום העודף בקופה המרכזית גבוה מ-10% מהחבות לעובדי 2007 - על המעסיק להעביר את העודף עד לניצולו המלא - אל קופות אישיות של עובדיו בשנה השוטפת (גם כאלה שהתחילו לעבוד אחרי 2007) וזאת לאחר שנתקבל בקופה המרכזית אישור רואה חשבון או אישור עורך דין כי הכספים המועברים הינם עודף בקופה מרכזית לפיצויים העולה על 10% מהחבות לעובדי 2007. חשוב לציין כי העברת הכספים מהקופה המרכזית לקופות האישיות לא תיחשבנה כהוצאה. 
  2. את היתרה הצבורה (לא עודף) ולמעט הסכום במחלוקת, ניתן יהיה להעביר לקופות האישיות של העובדים שעבדו לפני 31.12.2007 וזאת לאחר שנתקבל בקופה המרכזית אישור רואה חשבון או אישור עורך דין כי הכספים המועברים לחשבונותיהם של העובדים אשר היו מועסקים לפני תום 2007. שוב לציין כי העברת הכספים מהקופה המרכזית לקופות האישיות לא תיחשבנה כהוצאה. 
  3. חשוב מאוד - הסכומים שצוינו בסעיף 1 + 2 לעיל, הינם חלף לסכומי הפקדות שוטפות שהמעסיק אמור להפקיד לאותם קופות האישיות של העובדים.  
  4. החישוב האמור יעשה מדי שנה ויצורף לדוח המוגש לפקיד השומה עד לחיסולה של הקופה המרכזית לפיצויים.  

 משיכות מקופה מרכזית לפיצויים על ידי המעביד 

היה ולא נעשה שימוש בכספי הקופות, כפי שהוסבר לעיל, יראו את הסכום שנפדה על ידי המעסיק כהכנסה חייבת ויחולו ההוראות הבאות: 

 

  • במידה והסכום שנמשך נבע מעודף הפקדה (סכום שמעבר להתחייבות לעובדי 2007בתוספת 10%) אשר נוצר בשנה השוטפת - יראו את העודף הנמשך כהכנסה מעסק בשנת המשיכה וניתן לקזז כנגדה הפסדים מועברים מעסק, אם ישנם כאלה. 
  • במידה והסכום שנמשך נובע מעודף הפקדה שנוצר בשנים קודמות, יראו את הסכום הנמשך כהכנסה בשנת המשיכה, אולם הכנסה זו לא תיחשב כהכנסה מעסק ולא ניתן לקזז ממנה הפסדים מועברים משנים קודמות, אלא רק הפסד שוטף מעסק בלבד.  
  • אם הכספים נמשכו כדי לשלם פיצויים לבעלי שליטה בחברה, מעבר לתקרה הנקובה (12200 ₪ בשנת 2017), או שהסכומים נמשכו בשנה שבה שולמה לבעלי השליטה סכום זה (עודף לבעל שליטה), לא ניתן יהיה לקזז הפסד כנגד תשלום עודף לבעל שליטה, לא הפסד שוטף ולא הפסד נצבר.  

 הוראות בעלות 

 הוראות החוזר יחולו רק כאשר הבעלים של הקופה המרכזית והמעסיק של עובדים, שלקופתם מופקדים הסכומים, זהים לחלוטין.  

  • ניתנת ארכה של 6 חודשים מיום פרסום החוזר להסדיר את הבעלות בקופה הנובעת מהעברת עובדים בין מעסיקים ומבלי שהועברה הבעלות בקופה המרכזית לפיצויים.  
  • בהעברת עובדים אגב מיזוג - אם התקבל אישור מוקדם מרשות המיסים לפי סעיף 103ב לפקודה, יראו את הקופה המרכזית כחלק מנכסי החברה המעבירה. החלטת המיסוי שניתנה על ידי רשות המיסים תהווה אישור אוטומטי של העברת הבעלות בקופה המרכזית לפיצויים לחברה הקולטת. אם לא ניתן אישור של רשות המיסים, יש לפנות למחלקת קופות גמל בחטיבה המקצועית יחד עם אישור רואה החשבון על ביצוע המיזוג, להסדרת העברת הבעלות בקופה המרכזית בתוך 6 חודשים ממעד פרסום החוזר. אם לא הועברה הבעלות יראו בנכסי הקופה כהכנסה חייבת לפי הפסקה הקודמת.  
    • בהעברת פעילות יחד עם העובדים - יש להכין רשימת העובדים שהועברו במועד ההעברה (גם אלה שאינם עובדים היום) ואת חבות הפיצויים לאותם עובדים, נכון למועד ההעברה. את הסכום הנ"ל, כשהוא צמוד למדד, ניתן יהיה להעביר לבעלת החברה הקולטת את הפעילות. העברה זו מותנית באישור רואה חשבון ולאחר אישור של מחלקת קופות גמל ברשות המיסים.  
    • בחברה הקולטת - יש להעביר את הסכום המתקבל לכיסוי חוב פיצויים של עובדים פעילים על ידי העברה לקופות האישיות שלהם. היתרה תוכל לשמש כתשלום התחייבות לפיצויי פיטורין של העובדים שהועברו לחברה הקולטת, בהתאם לאישור רואה החשבון על החבות של העובדים שהועברו.  
      הסכום שנותר ייחשב כהכנסה בידי הגוף המעביר. אם נפטר היחיד המעביר או התפרק הגוף שהקופה רשומה על שמו, ואין לו חבות לעובדים שהיו בו, יראו את הסכום שנותר בקופה כסכום המתקבל על ידי הגוף או על ידי יורשי הנפטר ויוטל ניכוי מס במקור בשיעור של 40%.  
    • בהעברת העובדים במהלך מכירת פעילות - אם נותרה יתרה במהלך מכירת פעילות, לאחר השלמת חבות הפיצויים לעובדים המועברים, יראו את הסכומים שנותרו בקופה המרכזית כהכנסה של הבעלים שמכרו את הפעילות. היה והמכירה כללה גם את הקופה לפיצויים, כאחד הנכסים הנמכרים, יבחן מפקח מס ההכנסה את העסקה וייתן אישור להעברת הבעלות על הקופה המרכזית לפיצויים וזאת אם היתרה הצבורה בקופה המרכזית במועד ההעברה הייתה נמוכה מהחבות להשלמת הפיצויים לעובדים המועברים במועד ההעברה.