מיסוי פרסים

מיסוי פרסים

האם יחויבו פרסים במס הכנסה? באיזה שיעורים? האם יש פרסים הפטורים ממס?

מאמר זה יסקור את סוגיית מיסוי הפרסים.

רשות המיסים קבעה מבחנים בנוגע לחיוב פרסים במס, כמפורט להלן:

1)יש לבחון האם הזכייה בפרס הינה בתחום פעילותו או משלח ידו של מקבל הפרס.

2)יש לבחון האם הפרס הינו פרס על הצטיינות (כמו פרס נובל או פרס מפעל חיים) או לחלופין בגין השתתפות אקטיבית בתחרות נושאת פרסים.

3)יש לבחון האם הזוכה השתמש בידע בתחום עיסוקו על מנת לזכות בפרס.

ניתן למנות מספר פסקי דין מנחים וביניהם" פס"ד ברוך משולם נ' פקיד שומה תל אביב 1 ופס"ד דן טורק נגד פקיד שומה תל אביב 3, אשר עסקו בסוגיית המבחן האם הזכייה בפרס הינה בתחום פעילותו או משלח ידו של מקבל הפרס.

בפסק הדין ברוך משולם, נדונה השאלה אם אדריכל אשר ניגש לתחרות פרסי תכנון וזכה בה בפרס, חייב במס על זכייתו מעצם היותה קשורה למקור הכנסתו מעסקו כאדריכל.

בית המשפט קבע את הקביעות כלהלן באותו עניין:

"דמיון מה קיים בין אדריכל כנ"ל לבין אדם הזוכה בהגרלת 'טוטו' או בהתחרות 'ניחושים', אך גם כאן הדמיון אינו אלא חלקי. הזוכה ב'טוטו' או ב'תחרות ניחושים' משתמש אמנם בידיעותיו הכלליות (או בהתמצאותו בשטח מיוחד שהוא לרוב עניין של תחביב) אך הוא אינו נדרש להכין עבודה בשטח מקצועו, ואינו נותן תמורה בעד הפרס שנופל בחלקו.

לדעתי זהו המבחן הנכון לבדיקת השאלה באם 'פרס' הוא מעין 'מציאה' או שהוא מהווה הכנסה הקשורה לעיסוק במשלח יד. המשתתף ב'טוטו' אינו אלא מנחש, וידיעותיו בספורט הכדורגל אינן מוסיפות כמעט ולא כלום לסיכוייו; בדרגה גבוהה יותר עומד האיש המתחרה בהתחרות 'ניחושים' (או בהתחרות אחרת מעין זו); הוא אינו סומך על המזל סתם אלא על ידיעותיו ועל כושרו השכלי; אך גם הוא אינו דומה לאיש מקצוע המשתתף בתחרות מקצועית. חסרים אצלו אותם הגורמים המאפיינים, לפי דברי המערער עצמו התחרות של אדריכלים והם:

א. רצונו של המתחרה להשתלם במקצועו, ולזכות בפרסום וגם בעבודה מכניסה.

ב. ביצוע עבודה במסגרת המקצוע המיוחד של המתחרה, היינו הכנת תכניות וכדומה.

ג. העברת זכויות דומות לבעלות על התכניות שהוכנו כנ"ל תמורת קבלת הפרס."

מכאן עולה, כי כאשר הזוכה בפרס משתתף באופן אקטיבי בתחרות נושאת פרסים והתחרות היא בתחום עיסוקו, קיים חשש לחיוב ההכנסה מהזכייה בפרס כאילו הייתה הכנסה מעסק לכל דבר ותחויב כמו כל הכנסה אחרת מאותו העסק (שיעור מס שולי).

עם זאת, מה הדין כאשר הפרס הינו פרס על מפעל חיים, פרס הצטיינות או פרס נובל?

במקרים אלה, אמנם הפרס ניתן עבור תחום פעילותו של מקבל הפרס, אולם אין השתתפות אקטיבית בתחרות והפרס ניתן במנותק מהליך הפקתה הרגיל של ההכנסה ממשלח ידו או מעסקו של מקבל הפרס.

בנוסף, על פי עמדת רשות המסים אין לחייב במס הכנסה תושב ישראל הזוכה בפרס נובל.

פרסים אלה ידווחו לרשויות כהכנסות פטורות ממס.

האפשרות השלישית הינה זכיה בפרס, אשר אינו בתחום עיסוקו ופעילותו של מקבל הפרס.

סעיף 2א לפקודת מס הכנסה קובע כדלקמן:

"השתכרות או רווח של אדם תושב ישראל, שהופקו או שנצמחו בישראל או מחוץ לישראל, וכן השתכרות או רווח של אדם תושב חוץ, שהופקו או שנצמחו בישראל, שמקורם בהימורים, בהגרלות או בפעילות נושאת פרסים, יובאו בחשבון בקביעת רווחיו או הכנסתו ויראו אותם לעניין פקודה זו כהכנסה, למעט לעניין קיזוז הפסדים."

פעילות נושאת פרסים היא פעילות אקטיבית - אדם צריך לגשת אליה או להירשם אליה לשם קבלת הפרס. כך אפשר לסווג זכיות ב"מרוץ למיליון" ב"אח הגדול" או ב"הישרדות" כהכנסה מפעילות נושאת פרסים. כמו כן, השתתפות אקטיבית בלוטו, טוטו, צ'אנס והשתתפות בהימורים אחרים, תיחשב כהשתתפות אקטיבית בתחרות נושאת פרסים.

רשויות המס קבעו שהכנסה עד סך של כ-50,000 ₪ תהיה פטורה ממס (בשנת 2017: 49,320 ₪) והיתרה תחויב בשיעור מס של 35% החל תאריך 1.1.2017 (לפני כן היה חיוב במס בשיעור של 30%).

אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה בנדון באמצעות מייל: [email protected] ובמשרד: 03-6957711.